Informatieperspectief - Web 2.0 - Wat zijn Mashups? Wat zijn Gadgets en Widgets?
Delicious Bookmark this on Delicious

                                            

Wat is een mashup?
Mashups zijn websites die gebruik maken van content uit andere sites en deze verwerken tot een nieuwe toepassing. Bekendste voorbeelden van ‘remixing the web’ zijn de Google Maps, waarin aanvullende gegevens worden toegevoegd aan geografisch kaartmateriaal.

Veel voorkomende soorten mashups

  • Combineren - Deze mashup combineert verschillende typen gegevens. Populair zijn zoals gezegd combinaties van Google Maps waarbij gegevens (bedrijven, misdrijven, hotels, pinautomaten) op de betreffende locatie van een landkaart worden getoond. Zo is via Google Maps op nukaart.nl nieuws te vinden, op jaap.nl huizen, op dinnersite.nl restaurants en op postbank.nl de locaties van alle pinautomaten.

  • Verzamelen - Hierbij wordt gelijksoortige informatie afkomstig van verschillende sites samengebracht in een mashup. Een voorbeeld hiervan is zie.nl. Op deze web tv-gids komen de programmagegevens van 175 Tv-zenders bijeen.

  • Zoeken - Deze mashups doorzoeken verschillende websites om een specifiek element uit een aantal sites te kunnen vergelijken. Voorbeeld zijn vergelijkingssites zoals vergelijk.nl waarin prijzen of beschikbaarheid met elkaar wordt vergeleken.

  • Aggregeren – Deze mashups gebruiken RSS-feeds en de al eerder genoemde toepassingen zoals Netvibes, RSS Aid en Yahoo Pipes om nieuwsstromen van bijvoorbeeld dagbladen, weblogs of persbu-reaus) op een persoonlijke startpagina te laten 'binnenstromen'.

 

Wat zijn Mashups, Widgets. Gadgets?

                                            

Hoe worden Mashups gebruikt?
Dagelijks worden er nieuwe soorten mashups ontwikkeld. Zo ontstaan veel nieuwe combinaties met nieuwe Web 2.0 toepassingen onderling. Populair zijn onder andere Mashups met eBay, Amazon, Flickr, Digg en Twitter. Zie hier voor een aantal praktische voorbeelden. (Bron, Anke Verbakel, 2008). Zie verder dit overzicht afkomstig van programmableweb. Het geeft een beeld van de belangrijkste spelers in 'mashup-land'.

Wat zijn Gadgets en Widgets?
Het maken van zulke mashups gaat meestal via API’s (Application Programming Interface) en feeds zoals RSS. Om mashups te maken is nog steeds een redelijk veel programmeerkennis nodig. Met de komst van zogenaamde sociale applicaties (‘social apps’) is dat echter niet meer nodig. Over de naam van deze kleine webapplicaties is nog verwarring. Google noemt ze gadgets, Yahoo widgets. En omdat beide webbedrijven veel van deze toepassingen maken zijn beide termen in omloop. Ze worden inmiddels met tienduizenden aangeboden, door bijvoorbeeld slide.com.

Via iGoogle zijn de gadgets eenvoudig naar de dynamische desktop te slepen. Hetzelfde geldt voor alle sociale netwerken. Zo kan een gadget binnen Hyves met één click aan het eigen profiel worden toegevoegd. Deze ontwikkeling zal alleen maar toenemen, mede door een belangrijke  programmeerstandaard op dit gebied zoals Open Social van Google.

Hoe worden Gadgets en Widgets gebruikt?
Gadgets en widgets zijn er zoals te verwachten in allerlei soorten en maten. Nieuwslezers in gadgetvorm, bewerkingen van foto's, video's en geluid, games en ook serieuzere toepassingen worden in hoog tempo ontwikkeld. En feite ontstaat op de online desktop van de gebruiker een programmeerbaar web.

 

Wat zijn Mashups, Widgets. Gadgets?

Preso - 10 vragen over Widgets
 
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: gadget web 2.0)
Widgets - Zie voor meer voorbeelden van gadgets en widgets
 
Meer over Web 2.0 toepassingen