Informatieperspectief - Web 2.0 - Wat is social bookmarking?
Delicious Bookmark this on Delicious

                                            

Wat is online link sharing of social bookmarking?
Met behulp van bladwijzers kan een gebruiker links (adressen van websites) bewaren, om deze de volgende keer eenvoudig terug te kunnen vinden. Deze bewaarde URL’s, eventueel met een omschrijving, worden bladwijzers, favorieten of bookmarks genoemd.

Bij social bookmarking worden de bookmarks niet in de persoonlijke browser opgeslagen maar online op een website. De bookmarks kunnen op deze wijze ook gedeeld worden met anderen (social link sharing). De bekendste social bookmarking toepassing is Delicious.com. Het succes heeft vele Delicious-klonen opgeleverd zoals Fleck, Google bookmarks en StumbleUpon.

Aan de bookmark kunnen ook tags (kenmerken) en notities worden toegevoegd. Met behulp van de tags zijn later clusters aan bookmarks over het zelfde onderwerp terug te vinden. Door het annoteren van bookmarks wordt extra waarde voor andere gebruikers toegevoegd. Tenslotte bevatten social bookmark toepassingen allerlei mogelijkheden om het eindresultaat weer te delen met anderen, bijvoorbeeld via mail of RSS abonnementen.

 

Hoe werkt online link sharing of social bookmarking? Delicious.com Fleck.com Digg.com StumbleUpon.com nujij.nl ekudo.nl

                                            

Variant: Social news bookmarking
Een variant is de toepassing waarin social bookmarking en nieuws weblog gecombineerd worden. Een bekend voorbeeld is Digg, een sociale bookmark- en nieuwssite waarbij de lezers zelf bepalen welk nieuws er op de voorpagina komt. De post die het meest gebookmarkt wordt staat bovenaan de blog. Ook dit voorbeeld heeft meerdere -Nederlandse- klonen opgeleverd zoals NuJIJ, eKudos en MSN Reporter.

Video - Social Bookmarking in Plain English
 

Social bookmarking uitgelegd in plain English. Door de mensen van CommonCraft.

Meer over Web 2.0 toepassingen