Informatieperspectief - Web 2.0 - Wat is online music sharing? Wat is p2p?
Delicious Bookmark this on Delicious

                                            

Het delen van muziek via p2p-netwerken
Het op grote schaal delen van muziek (mp3) is één van grote aanjagers geweest van hetgeen nu Web 2.0 genoemd wordt. Al in 1999 was Napster de eerste wereldwijd gebruikte muziekdeel toepassing. Men maakte gebruik van de peer-to-peer (p2p) techniek om muziek (en later ook andere bestanden) te delen. Via Napster (en nu nog Kazaa) verbindt deze technologie de PC van gebruikers onderling. Er is dus geen centrale website, noch een centraal verantwoordelijke instantie. De rechten van de uitvoerende artiesten werden hiermee op grote schaal geschonden. Een aantal rechtzaken hebben een einde gemaakt aan deze manier van delen. Er zijn nieuwe manieren ontstaan om muziek te delen. Deels online, deel door legale en betaalde downloads. In beide gevallen met inachtneming van de rechten van de artiesten.

Wat is online music sharing?
Online music sharing in de meest rudimentaire vorm bestaat in feite uit radio uitzendingen via internet. Vrijwel alle traditionele zenders verzorgen hun uitzendingen via internet.

Een meer geavanceerde vorm van online music sharing is dat de muziekkeuze wordt afgestemd op de voorkeur van de gebruiker. De meest populaire toepassing op dit gebied is Last.fm. Aan de hand van een basisset aan voorkeuren zoekt de toepassing er zelf verwante muziek bij. Ook het afspeelgedrag van bijvoorbeeld de persoonlijke mp3 speler van de gebruiker wordt bij dit intelligente selectie mechanisme betrokken. De meest succesvolle betaalde download- en podcastservice voor muziek is iTunes. Ook iTunes heeft typische Web 2.0 intelligentie. Door bijvoorbeeld suggesties te doen voor verwante muziek of voorkeuren van kopers van dezelfde muziek. Last.fm en iTunes werken alleen met professionele artiesten.

 

Web 2.0 - Wat is online music sharing? Wat is p2p? Last.fm Internet radio Kazaa Napster

Meer over Web 2.0 toepassingen