Informatieperspectief - Web 2.0 - Wat is online videosharing? Wat is Podcasting?
Delicious Bookmark this on Delicious

                                            

Wat is online video sharing?
Sinds een aantal jaar kan iedereen eenvoudig en goedkoop digitale video’s maken. Naast een camcorder zijn vrijwel alle fototoestellen en de meeste telefoons hiervoor te gebruiken. De gebruiker kan de digitale video’s op het web plaatsen via een toepassing voor online videosharing. De bekendste en meest populaire is Youtube. De online video’s kunnen de website van YouTube bekeken en van commentaar voorzien worden. Door de video's van tags (trefwoorden) te voorzien kunnen deze door iedereen via het web gevonden worden. De tags worden eveneens gebruikt om gerelateerde video’s te tonen.

Hoe werkt podcasting?
Podcasting is samengesteld uit het laatste deel van het woord Broadcasting en de letters POD van Personal On Demand. Podcasting is hetzelfde als online video sharing, maar verwijst naar de totstandkoming van de video. Anders dan bij de traditionele media (‘broadcasting’) zijn er geen studio’s en zendmasten nodig. De content wordt niet gemaakt door professionals maar door individuen (‘personal’). Bovendien verdwijnt de video niet in de ether maar kan als digitaal bestand opgeslagen, verspreid en indien gewenst (‘on demand’) bekeken worden.

 

Wat is online videosharing? Wat is Podcasting? iTunes Wat is YouTube Downloaden online streamen

                                            

Hoe wordt online video sharing en podcasting gebruikt?
Het sociaal netwerk rondom online video’s wordt beheerst door Youtube. Het YouTube netwerk wordt vooral gebruikt voor privé video’s, en meer-en-meer ook door mediabedrijven (via een soort themakanalen) én door traditionele bedrijven. Deze laatste gebruiken het ook als een soort advertentieplatform.

Een andere ontwikkeling is het gebruik van online video’s voor educatieve doeleinden. Deze worden veelal in combinatie met zogenaamde screencasts gebruikt. Dit zijn programma’s waarmee rechtstreeks opnames van het computerscherm en de daarop verrichte handelingen kunnen worden gemaakt. Voorbeeld van een dergelijk ‘capturing’ programma is Screencast.

Men kan nog onderscheid maken tussen het online bekijken (“streamen”) en downloaden van video’s. Het fysiek downloaden is -nu nog- nodig vanwege technische beperkingen zoals bandbreedte bij met name mobiel gebruik.

De term podcast wordt de laatste jaren gebruikt voor internet televisie of radio uitzendingen waarop men zich kan abonneren. Voor de meer professionele podcasts van omroepen en de muziekindustrie wordt een aantal andere -betaalde- toepassingen gebruikt, waarvan iTunes de belangrijkste is.

Video - Podcasting in Plain English
 

Podcasting uitgelegd in plain English. Door de mensen van CommonCraft.

Video - Een antropologische introductie op YouTube - Michael Wesch
 

Interessant verhaal over Youtube en het dagelijks gebruik ervan door Michael Wesch.

Meer over Web 2.0 toepassingen