Informatieperspectief - Web 2.0 - Wat zijn Sociale Netwerken?
Delicious Bookmark this on Delicious

                                            

Wat zijn Sociale Netwerken?
Op internet is een sociaal netwerk een toepassing waar men zich via het aanmaken van een eigen profiel kan registreren. Dit profiel doet dienst als een soort digitale identiteit en kan gekoppeld worden aan de profielen van andere deelnemers. Op deze wijze ontstaat een netwerk.

De basisfunctionaliteit van een sociaal netwerk is het uitwisselen berichten tussen onderling verbonden (‘gelinkte’) deelnemers. Dit is vergelijkbaar met het verzenden van e-mail. Sociale netwerken nemen hierdoor een deel van het email verkeer over.

De digitale identiteit van deelnemers in een sociaal netwerk heeft meestal de vorm van een profiel waarin naast persoonlijke gegevens ook foto’s zijn opgenomen. In sommige sociale netwerken zoals Second Life bestaat de digitale identiteit uit een avatar, een deels zelf te ontwerpen 3D figuur.

 

                                            

Hoe worden Sociale Netwerken gebruikt?
Voor veel mensen is hun netwerk belangrijk voor het vinden van informatie, een baan en het ontmoeten van nieuwe mensen. Sociale netwerken hebben een hefboomwerking omdat ze zichtbaar maken wie men in de tweede en soms derde graad kent. Het zichtbaar maken van deze ‘vrienden-van-vrienden’ is één van de sterkste punten van dit soort toepassingen. Sociale netwerken worden voor diverse doeleinden gebruikt. Voor privé contacten, familie en vrienden is in Nederland Hyves is grootste netwerk. In de Verenigde Staten zijn Facebook en MySpace de grootste netwerken op dit gebied. Zie hier voor een kaart met de verdeling van sociale netwerk toepassingen over de wereld. In Nederland is Schoolbank het grootste netwerk voor oude klasgenoten en LinkedIn het grootste zakelijke sociale netwerk.

Daarnaast zijn er sociale netwerken die ingericht zijn voor het delen van een specifiek soort content:

Sociale netwerken bevatten vaak meer functionaliteit dan alleen de ‘netwerkfunctie’. Het delen van content (foto’s, video’s, kleine webapplicaties), blogs en wiki’s zijn vrijwel in alle netwerken opgenomen. De netwerken worden de laatste jaren steeds meer uitgebreid met toepassingen zoals marktplaatsen voor het verhandelen van goederen, locatie gerichte toepassingen (“wie bevindt zich waar”) en Instant Messaging (zoals MSN).

 

Wat zijn Sociale Netwerken?  Hyves Facebook MySpace Online Documenten (Scribd) Online Presentaties (Slideshare) Online Video’s (YouTube) Online Foto’s (Flickr) Online Muziek (Lastfm) Online Bookmarks (social bookmarking) (Delicious) Second Life

Video - Social Networks in Plain English
 
Video - Voorbeeld: LinkedIn in Plain English
 

Sociale netwerken en LinkedIn als voorbeeld uitgelegd in plain English. Door de mensen van CommonCraft.

Meer over Web 2.0 toepassingen