Informatieperspectief - Web 2.0 - Wat is een Wiki?
Delicious Bookmark this on Delicious

                                            

Wat zijn Wiki's?
Een wiki is een webpagina die direct aangepast kan worden door elke bezoeker. Een wiki is dus een soort document dat door iedereen ge-edit kan worden. Men kan online tekst wijzigen, links toevoegen en nieuwe pagina's aanmaken. Het verschil tussen een wiki en een blog is dat men op een blog als auteur een artikel zelf schrijft, terwijl op een wiki met meerdere mensen samengewerkt kan worden aan teksten.

Technisch gezien is een wiki niet echt vernieuwend. Voor het gezamenlijk werken aan documenten en teksten in een kantooromgeving is al jaren het Office-platform beschikbaar (Uitgebreid met toepassingen als Microsoft Sharepoint of IBM Lotus Notes). Wiki’s voegen daar een online dimensie aan toe en zijn bovendien kosteloos. De laatste jaren is de brug tussen wiki’s en Office-toepassingen nog kleiner geworden door de ontwikkeling van toepassingen als Google Docs (zie video onderaan de pagina). De toepassing maakt het -eveneens kosteloos- mogelijk om online, gezamenlijk in een beveiligde omgeving gezamenlijk aan een document te werken. Scribd en Slideshare zijn eveneens verwante en veel gebruikte toepassingen voor het delen van respectievelijk Documenten en PowerPoint presentaties.

Voor het maken van een wiki maakt men gebruik van een wikiplatform. Eén daarvan is WetPaint (zie video onderaan de pagina). Andere voorbeelden zijn Wikispaces en het Google platform Knol.

 

Wat is een Wiki? Wat is Wikipedia Google Docs Scribd en Slideshare WetPaint

                                            

Hoe worden Wikis gebruikt?
Wordt een weblog vaak gebruikt voor nieuws en korte artikelen, een wiki is een goed medium voor meer feitelijke informatie of documentatie. Het bekendste voorbeeld hiervan is de online encyclopedie Wikipedia. Het bijzondere aan Wikipedia is zoals gezegd niet de techniek, maar wel de enorme omvang en de grote schare ‘Wikipedianen’ die een bijdrage en redactiewerk uitvoert. Belangrijk onderdeel van de Wikipedia-filosofie is dat er geen leidende redacteuren zijn. Iedereen kan een bijdrage leveren. Dit principe doet nog altijd veel stof opwaaien. Inmiddels is er wel een autoriteitsranking van auteurs en artikelen ingevoerd. Zie verder de volgende documentaire 'Wiki's waarheid' van IJsbrand van Veelen over Wikipedia.

Video - Tegenlicht - Google: Achter het scherm, door IJsbrand van Veelen
 

Larry Sanger - medeoprichter van Wikipedia: "We beleven een revolutionaire verandering in de samenleving die even ingrijpend is als de uitvinding van de boekdrukkunst. De gebruikers staan centraal, wisselen informatie  uit. Wereldwijd werken mensen die elkaar nog nooit hebben gezien samen op de websites. Zo ontstond ook Wikipedia.". Uitstekende reportage over de Wikipedia door IJsbrand van Veelen.

Video - Wiki's in Plain English
 
Video - Wikiplatform - Wetpaint in Plain English Andere wikiplatforms pbwiki.com wikispaces.com
 
Video - Google Docs in Plain English
 

Wiki's, Wetpaint en Google Docs uitgelegd in plain English. Door de mensen van CommonCraft.

Meer over Web 2.0 toepassingen