Informatieperspectief - Web 2.0 - Wat is RSS?
Delicious Bookmark this on Delicious

                                            

Wat is RSS?
De sterk groeiende hoeveelheid Blogs en andere websites maakt het steeds tijdrovender om alle sites te bezoeken en te controleren op nieuwe inhoud. Via RSS kan men gratis abonnementen nemen op websites die men vaak bezoekt. Komt er een artikel bij of verandert er wat aan de site, dan wordt er automatisch een bericht verzonden. Om dit bericht te lezen is een zogenaamde RSS-reader nodig. In de reader zie men automatisch de nieuwe artikelen of berichten die op die website verschenen zijn. RSS is verwant aan de digitale nieuwsbrief, zij het dat de nieuwsbrief eens in de zoveel tijd alle 'nieuwtjes' via mail verstuurt.

 

Wat is RSS? RSS-feed Wat is iGoogle Netvibes AideRSS Yahoo Pipes.

                                            

Integratie van RSS-readers in de dynamische startpagina's
De laatste tijd zijn de RSS-readers geļntegreerd in Webbrowsers en in speciale toepassingen voor dynamische startpagina’s. Afgebeeld zijn iGoogle en Netvibes. De feeds zijn hier als blokken naar toe te slepen. Hier een voorbeeld van een Netvibes Startpagina en een video over het gebruik van Netvibes.

 

Wat is RSS? RSS-feed Wat is iGoogle Netvibes AideRSS Yahoo Pipes.

                                            

Hoe wordt RSS gebruikt?
RSS wordt gebruikt om de Information overload op te lossen die de overvloed aan Blogs en andere (nieuws)sites veroorzaken. Nieuwe informatie wordt automatisch aan de gebruiker aangeleverd.

Het is te verwachten dat de informatiestromen om het web alleen maar zullen groeien. We zien daarom momenteel een nieuwe generatie toepassingen ontstaan die deze feeds en ook andere bronnen zoals mail kan filteren, verwerken en combineren. De werkwijze is in onderstaande figuur afgebeeld. Bij wijze van voorbeeld zijn twee veel gebruikte toepassingen weergegeven: AideRSS en Yahoo Pipes. Zie hier een video over het gebruik van beide toepassingen.

 

Wat is RSS? RSS-feed Wat is iGoogle Netvibes AideRSS Yahoo Pipes.

Video - RSS in Plain English
 

Het begrip Blogs uitgelegd in plain English. Door de mensen van CommonCraft.

Meer over Web 2.0 toepassingen