Informatieperspectief - Web 2.0 - Wat is een Blog?
Delicious Bookmark this on Delicious

                                            

Wat zijn blogs?
Een weblog, meestal afgekort als blog, is een website die door iedereen eenvoudig in een paar klikken te bouwen is. De inhoud (content) bestaat uit korte artikelen in de vorm van blogposts of posts. Een post kan de gebruiker als een soort mail eenvoudig op zijn weblog plaatsen. De meest recente artikelen verschijnen bovenaan. Op de artikelen kan door de lezers gereageerd worden via comments. Deze reacties zijn ook weer door iedereen te lezen. Via een abonnement kan de lezer van nieuwe artikelen op de hoogte gesteld worden. Dit werkt via RSS.

Veel gebruikte Blogpplatforms zijn Blogger.com (van Google) en WordPress.com. Een overzicht van de belangrijkste Blogs is te vinden op Technorati.com.

 

Wat is een Blog? weblog Blogger.com Google WordPress.com Technorati.com

                                            

Wat is het verschil tussen een Blog en een gewone website?
Een website wordt gebouwd met een contentmanagement systeem (CMS). Een blog is een gewone website met een online gebruiksvriendelijk contentmanagement systeem waarin iedereen gratis een website kan bouwen. Verschil is de vaste structuur van een blog, bestaande uit posts die in de vorm van een verzameling artikelen op de website geplaatst worden.

Hoe worden Blogs gebruikt?
Blogs zijn zeer laagdrempelig. Mede als gevolg daarvan is het gebruik ervan zeer wijd verspreid, met name onder ‘gewone’ gebruikers. Naast Blogs over specifieke hobby en huis-tuin-en-keuken onderwerpen, zijn er steeds meer blogs die professionele nieuwssites benaderen, cq. voorbij streven (zie bijvoorbeeld Marketingfacts.nl, Frankwatching.nl, Autoblog.nl, GeenStijl.nl). Er ontstaan ook blog communities waarin groepen van bloggers rondom verwante onderwerpen elkaars weblogs lezen, becommentariëren en linken. Er wordt wel gesteld dat blogs de media en nieuwsvoorziening democratiseren. Er zijn geen professionele journalisten meer nodig, geen redactieraad, geen mediaparken. Overigens zien we ook een ontwikkeling waarin traditionele media zoals kranten en omroepen de blogs in hun eigen websites integreren.

Een blog is dus een specifieke website waarop -al dan niet met anderen- chronologisch artikelen worden gepubliceerd. Blogs zijn niet geschikt voor min of meer vaste artikelen waaraan -al dan niet met anderen- gewerkt kan worden. Voor deze meer feitelijke informatie worden Wiki's gebruikt.

Video - Blogs in Plain English
 

Het begrip blogs uitgelegd in plain English. Door de mensen van CommonCraft.

Meer over Web 2.0 toepassingen